خرید یا فروش؟ سوال اساسی ای که در ذهن هر معامله گر بازار فارکس، همیشه وجود دارد. در واقع این سوال یکی از مهمترین دغدغه های معامله گران بوده که همیشه با توجه به شرایط متغییر بازار، بدنبال یافتن پاسخ آن هستند. اما سوال این جاست که چگونه می توان تشخیص داد در چه قیمتی یک جفت ارز را خریداری نموده و یا بفروش بگذاریم؟ امروز قصد داریم پاسخ این سوال را با بررسی مفهوم تحلیل تکنیکال و فاندامنتال در فارکس بیابیم.
به عبارت دیگر، قصد داریم به معرفی ابزارها و یا تکنیک هایی بپردازیم که به واسطه آنها بتوانیم بهترین قیمت برای خرید و یا فروش یک جفت ارز در فارکس را یافته و معاملاتی سودده داشته باشیم. این ابزارها عبارتند از تحلیل فاندامنتال و تکنیکال در فارکس، که در ادامه قصد داریم به توضیح هر کدام بپردازیم.
همچنین توجه داشته باشید که مباحث مطرح شده راجع به تحلیل تکنیکال و فاندامنتال در فارکس، بسیار گسترده بوده که در اینجا قصد داریم صرفا با هر دو سبک آشنا شده و ضمن مقایسه آنها، به بررسی تفاوت میان این دو نوع تحلیل بپردازیم. در نهایت نیز به منظور درک بهتر موضوع، به بررسی نحوه تحلیل فاندامنتال و تکنیکال در فارکس خواهیم پرداخت. پس از شما دعوت می کنیم تا پایان این مقاله همراه ما باشید.
تحلیل تکنیکال چیست؟
امروزه یکی از متداول ترین شیوه های تحلیل گری در بازارهای مالی از جمله فارکس، استفاده از تحلیل تکنیکال می باشد. دلیل این امر را می توان گستردگی استفاده از این سبک در بازارهای مالی مختلف دانست. به بیانی ساده تر، با فراگیری اصول صحیح استفاده از این متد تحلیل گری، می توان از آن در بازارهای مالی مختلف (همچون فارکس، ارزهای دیجیتال، بورس و …) استفاده نمود.
همین موضوع سبب گردیده تا این متد طرفداران زیادی را به خود جذب نماید. در واقع هر آنچه که تاکنون بر روی چارت مشاهده نموده اید، شامل اندیکاتورها، نواحی حمایت و مقاومت، الگوهای معاملاتی و حتی کندل استیک ها، تماما مربوط به حوزه تحلیل تکنیکال می باشند.
پس با توجه به موارد گفته شده، می توان تحلیل تکنیکال را علم بررسی نمودارهای قیمت به منظور تشخیص روند آتی بازار(افزایش و یا کاهش قیمت)، در نظر گرفت. لذا با توجه به این تعریف می توان سه اصل زیر را برای تحلیل تکنیکال متصور شد:
۱. همه چیز در نمودار قیمت است.
۲. قیمت ها طبق روند مشخصی حرکت می کنند.
۳. تاریخ تکرار می شود.
لذا با توجه به مطالب بیان شده، می توان گفت علم تحلیل تکنیکال همیشه بر این سه اصل استوار است. بنابراین، به بیانی ساده، در تحلیل تکنیکال با بررسی رفتار قیمت در گذشته، به دنبال یافتن بهترین نقاط جهت ورود به معامله و یا خروج از آن هستیم. اما دقت داشته باشید که تحلیل تکنیکال علمی گسترده و در حال رشد می باشد.
از همین جهت ابزارهای تحلیلی متفاوتی از این سبک تحلیل گری، تاکنون به وجود آمده است که از مهمترین آنها می توان به تئوری امواج الیوت، خطوط روند، الگوهای هارمونیک، الگوهای کلاسیک، فیبوناتچی و… اشاره کرد.
حال که با تحلیل تکنیکال (Technical analysis) آشنا شدیم، در ادامه بحث تحلیل تکنیکال و فاندامنتال در فارکس، قصد داریم به بررسی متد فاندامنتال و یا بنیادی بپردازیم.
تحلیل فاندامنتال (بنیادی) چیست؟
در این بخش از مبحث تحلیل تکنیکال و فاندامنتال در فارکس، قصد داریم نوع دوم تحلیل گری در بازارهای مالی، یعنی تحلیل فاندامنتال یا بنیادی را معرفی نماییم. همانطور که از نام این سبک پیداست، در این روش برخلاف حالت قبلی که بر اساس حرکات قیمت بر روی چارت، آینده بازار را تخمین می زدیم، حال بایستی با بررسی عوامل ریشه ای و بنیادی تاثیر گذار بر سهم (در بورس) و یا اقتصاد یک کشور (در فارکس) رفتار آینده قیمت را تحلیل کنیم.
پس می توان گفت، تحلیل بنیادی شامل مطالعه و بررسی شرایط اقتصاد ملی، صنعت و وضعیت شرکت ها می باشد. لذا هدف اصلی از انجام اینگونه مطالعات، تعیین ارزش واقعی سهام (ارزشذاتی) در بورس و یا بررسی اقتصاد ملت ها (در فارکس) خواهد بود. از همین جهت همانطور که اشاره شد، ارائه تحلیل های بنیادی مستلزم زمان و اطلاعات زیادی است که ممکن است از عهده هر فردی به خوبی برنیاید.
طبیعتا فراگیری تحلیل فاندامنتال نیز همانند هر امر دیگری، مستلزم داشتن انگیزه کافی و صرف زمان می باشد. همچنین مباحث تحلیل فاندامنتال نیز بسیار متنوع و گسترده می باشند اما در این بخش از مقاله قصد داریم صرفا به موضوع فاندامنتال در فارکس بپردازیم.
همانطور که گفته شد برای تحلیل فاندامنتال در فارکس، بایستی از اخبار اقتصادی مربوط به جفت ارز معاملاتی مدنظر خود، آگاه شویم. از طرفی خود این امر، مستلزم داشتن دانش عمیق و کافی نسبت به مسائل مختلف اقتصادیست که بتوانیم هر خبر را به درستی تفسیر نموده و پیامدهای آن بر اقتصاد را به خوبی درک نماییم.
حال طبیعتا هر چه دانش بیشتری در این زمینه داشته باشیم، درک بیشتر و بهتری هم نسبت به مسائل و رویدادهای اقتصادی خواهیم داشت. اما اگر هنوز آشنایی زیادی با اخبار اقتصادی و تحلیل فاندامنتال ندارید، باید بگوییم که جای نگرانی نیست و می توانید از تقویم های اقتصادی و توضیحات نوشته شده برای درک بهتر هر خبر استفاده نمایید. پس در ادامه مبحث تحلیل فاندامنتال و تکنیکال در فارکس، قصد داریم به بررسی تقویم اقتصادی بپردازیم.
تقویم اقتصادی چیست؟
به منظور دسترسی به اخبار اقتصادی مربوط به جفت ارزها در فارکس، می توان از تقویم اقتصادی بهره برد. در این میان، سایت های مختلفی ارائه دهنده تقویم های اقتصادی هستند که در این جا قصد داریم به سایت معروف ForexFactory اشاره کنیم. در ادامه تصویری از تقویم اقتصادی موجود در این سایت قرار داده شده که به صورت عملی و کاربردی به بررسی آن خواهیم پرداخت.
همانطورکه در تصویر مشاهده می فرمایید، اخبار مختلف به همراه ساعت انتشار هر کدام و تاثیری که بر روی ارز مربوطه دارند (مانند AUD که بیانگر دلار استرالیا می باشد) مشخص شده است. در این میان اخبار مهم با فولدرهای قرمز رنگ به نمایش درآمده است. در ادامه، اخبار با درجه اهمیت متوسط، با رنگ نارنجی و اخبار کم اهمیت یا نه چندان تاثیر گذار بر روند بازار، با رنگ زرد علامت گذاری گردیده است.
در نهایت می توان از دو خبر مهم که با رنگ قرمز مشخص شده و بیانگر PMI (Purchasing Managers’ Index) می باشد، انتظار ایجاد بیشترین نوسان در بازار را داشت. در ادامه نیز سه ستون با نام های Previous، Forecast و Actual را مشاهده می نمایید که به ترتیب بیانگر مقادیر داده های اقتصادی اعلام شده در گذشته، تخمین زده شده و مقادیر اعلام شده می باشند.
مطابق با جدول فوق برخی داده های اعلام شده (Actual) با رنگ قرمز مشخص شده که به معنی تضعیف ارز مربوطه می باشد(البته بایستی میزان اهمیت خبر را هم در نظر گرفت). در مقابل، برخی دیگر از داده های اقتصادی اعلام شده نیز با رنگ سبز مشخص شده که به معنی خبر مثبت و تقویت ارز مدنظر می باشد.
حال که کمی با تحلیل فاندامنتال آشنا شدیم، در ادامه مبحث تحلیل فاندامنتال و تکنیکال در فارکس، قصد داریم به بررسی تفاوت تکنیکال و فاندامنتال در بازار فارکس بپردازیم.
تفاوت تحلیل تکنیکال و فاندامنتال
در این بخش از مبحث تحلیل تکنیکال و فاندامنتال در فارکس قصد داریم به بررسی تفاوت تکنیکال و فاندامنتال در بازار فارکس بپردازیم. از همین جهت، همانطور که قبلا نیز اشاره شد، تحلیل تکنیکال، با تکیه بر سه اصل خود، به دنبال تخمین رفتار آینده قیمت با توجه به سابقه رفتاری آن در گذشته می باشد. این در حالیست که در تحلیل فاندامنتال، ما بر روی داده های اقتصادی اعلام شده تمرکز کرده و با تحلیل و بررسی آنها، آینده قیمت را تخمین می زنیم.
لذا این دو متد تکنیکال و فاندامنتال در بازار فارکس، در واقع از پایه و اساس متفاوت از یکدیگر می باشند. به طور نمونه در تحلیل تکنیکال ابزارهای ما مورد استفاده ما، مواردی همچون بررسی امواج الیوت، نواحی حمایت و مقاومت، خطوط روند و … می باشند. در صورتی که در تحلیل تکنیکال در فارکس، یکی از ابزارهای بسیار ضروری ما، استفاده از تقویم اقتصادی می باشد.
همچنین مسیر یادگیری این دو متد نیز، متفاوت از یکدیگر بوده و از همین جهت هر کدام مدارک علمی خاص خود را دارند. به طور نمونه مدرک CFTe (Certified Financial Technician) به عنوان یک مدرک حرفه ای و تخصصی در زمینه تحلیل تکنیکال شناخته می شود. در حالی که معمولا مدرک مورد استقبال تحلیل گران فاندامنتال، CFA (Chartered Financial Analyst) می باشد.
چنانچه تمایل دارید در مورد این مدارک علمی بیشتر بدانید مطالعه دو مقاله زیر را توصیه می کنیم:
در ادامه به منظور درک بیشتر و بهتر این مقایسه، تفاوت های تحلیل تکنیکال و فاندامنتال در بازار فارکس را در قالب جدول زیر بیان نموده ایم.
مدارک علمی | ابزارهای تحلیلی | توضیحات | متد تحلیلی |
CFTe | نواحی حمایت و مقاومت، خطوط روند، امواج الیوت و … | بر پایه رفتار گذشته قیمت، حرکت آینده آن تخمین زده می شود | تکنیکال |
CFA | تحلیل اخبار اقتصادی، تقویم اقتصادی | براساس رویدادها و داده های اقتصادی اعلام شده، رشد و یا ریزش ارز تخمین زده می شود | فاندامنتال |
حال که با تفاوت تکنیکال و فاندامنتال در بازار فارکس آشنا شدیم، این سوال مطرح می گردد که:
کدام متد تحلیلی بهتر است؟ تکنیکال یا فاندامنتال؟
در پاسخ به این سوال باید گفت که هر کدام نقاط ضعف و قوت خاص خود را دارند. لذا بهتر است به منظور داشتن معاملاتی موفق تر و با کیفیت بالاتر، استفاده از هر دو سبک تحلیلگری را در معاملات خود لحاظ کنیم. از همین جهت در ادامه قصد داریم به نحوه انجام تحلیل تکنیکال و فاندامنتال در فارکس بپردازیم اما پیش از آن ۱۰ تفاوت مهم بین تحلیل تکنیکال و بنیادی را برای شما شرخ خواهیم داد.
تفاوت مهم بین تحلیل تکنیکال و فاندامنتال یا بنیادی
۱- در تحلیل فاندامنتال ارزش ذاتی یک دارایی (جفت ارز، سهام و …) برای سرمایه گذاری بلند مدت، بررسی می شود اما تحلیل تکنیکال بر اساس روش های محاسباتی که متکی بر حرکات قیمت در نمودارها و حجم معاملات است سعی در پیش بینی حرکت قیمت در آینده دارد.
فرض کنید می خواهید با استفاده از تحلیل بنیادی جفت ارز EUR/USD را برای سرمایه گذاری بلند مدت انتخاب کنید. در این صورت شما به تحلیل اخبار اقتصادی متعلق به کشورهایی که از یورو استفاده می کنند، می پردازید. به زبان ساده یعنی این که نرخ بهره، بیکاری و تورم و سایر فاکتورهای اقتصادی را بررسی می کنید و اگر به این نتیجه رسیدید که اقتصاد کشورهای وابسته به یورو خوب است و ارزش ذاتی یورو هم اکنون نسبت به قیمت جاری آن بیشتر است، جفت ارز یورو/ دلار را می خرید تا در آینده ایی نزدیک با صعودی شدن قیمت، سود کنید.
اما اگر با تحلیل تکنیکال بخواهید جفت ارز EUR/USD را بخرید، به تحلیل داده هایی که در نمودارهای قیمت آن می بینید، مشغول می شوید. به زبان ساده شما سعی می کنید با استفاده از انواع مفاهیم موجود در تحلیل تکنیکال مثل حمایت و مقاومت، خطوط روند و … آینده حرکت این جفت ارز را پیش بینی کنید و اگر بعد از بررسی این داده و آمارهای ریاضی گونه به این نتیجه رسیدید که قیمت این جفت ارز در آینده صعودی می شود، اقدام به خرید می کنید و دیگر به دنبال داده های اقتصادی نمی روید. به عبارت دیگر این داده های اقتصادی در تصمیم گیری شما تاثیری نخواهند داشت.
۲- در تحلیل فاندامنتال معمولا از تایم فریم های بلند مدت برای تحلیل یک دارایی استفاده می شود. چون سرمایه گذارانی که از تحلیل فاندامنتال استفاده می کنند، به دنبال کسب سود در طی چندین سال هستند. آن ها ارزش ذاتی یک دارایی را محاسبه کرده و اگر آن را مناسب با اهداف سرمایه گذاری شان ببینند وارد معامله می شوند ولی تحلیل تکنیکال بیشتر توسط معامله گرانی استفاده می شود که در تایم فریم های کوتاه مدت مشغول به کار هستند.
فرض کنید شما با پول خیلی زیاد بخواهید در بازار فارکس جفت ارز EUR/USD را بخرید. از آن جایی که میزان سرمایه اولیه شما بالا است و قصد دارید که سود زیادی را هم به دست بیاورید و از آن جایی که سودهای زیاد در تایم فریم های بلند مدت تر است، استفاده از تحلیل بنیادی و تایم فریم های بلند مدت برای شما منطقی به نظر می رسد.
اما اگر شما با سرمایه کمی بخواهید جفت ارز EUR/USD را بخرید، در تایم فریم بلند مدت سود خیلی کمی به دست می آورید که عملا فایده چندانی ندارد. پس زمانی که با سرمایه کم وارد بازار می شوید برای به دست آوردن سودهای کوچک پشت سر هم، معامله کردن در تایم فریم های کوتاه مدت منطقی تر به نظر می رسد. با این کار شما سود بیشتری نسبت به زمانی که همان پول کم را در تایم فریم بلند مدت سرمایه گذاری کنید، به دست می آورید.
۳- تحلیل فاندامنتال به نوعی بیشتر برای سرمایه گذاری استفاده می شود در حالی که تحلیل تکنیکال برای معامله کردن در تایم فریم های کوتاه تر از نظر زمانی کاربرد دارد. در واقع معامله گران به دنبال به دست آوردن سود های کوتاه مدت هستند ولی سرمایه گذاران با خرید و نگهداری یک سهم منتظر کسب سود بیشتر در مدت زمان بیشتری هستند.
اگر شما یک سرمایه گذار با سرمایه زیادی بودید، ترجیح می دادید که هر روز معامله کنید و سودهای کمی به دست بیاورید و یا این که سعی می کردید با انتخاب درست دارایی ایی که می خواهید در آن سرمایه گذاری کنید، یک بار معامله کنید و بعد از مدت حدود یک سال به سود زیادی دست پیدا کنید؟
همان طور که احتمالا حدس زده اید، سرمایه گذاران راه دوم را انتخاب می کنند. آن ها داده های اقتصادی را به دقت تحلیل می کنند و آینده اقتصادی کشورها (در صورت معامله جفت ارزها) یا شرکت ها (در صورت خریدن سهام) را پیش بینی می کنند و با انتخاب درست، منتظر به دست آوردن سودهای کلان می شوند. به عبارت دیگر با خرید و نگه داری از دارایی ها در زمان طولانی تری به سود می رسند.
از طرف دیگر کسانی هستند که در تایم فریم های کوتاه مدت کار می کنند و ممکن است یک دارایی مشخص را در طول یک هفته چند بار بخرند و بفروشند. آن ها برای این کار به تحلیل تکنیکال و بررسی حرکت قیمت در چارت ها نیاز دارند. برخلاف روش سرمایه گذاران بلند مدت، اگر این معامله گران بدانند که یک دارایی در طولانی مدت روند صعودی خواهد داشت باز به همین داده های ریاضی که در تحلیل تکنیکال هست اتکا می کنند و احتمال دارد که با توجه به نوسانات کوتاه مدت چندین بار دارایی مورد ذکر را بخرند یا بفروشند. یکی از مهم ترین دلایلی که باعث می شود معامله گران کوتاه مدت از تحلیل تکنیکال استفاده کنند، این است که میزان سرمایه اولیه شان اندک است.(البته در مقایسه با سرمایه گذاران بزرگ)
۴- در حالی که تحلیل فاندامنتال یا بنیادی به دنبال یافتن ارزش ذاتی یک دارایی است، تحلیل تکنیکال به دنبال یافتن بهینه ترین نقاط برای ورود به یک معامله و خروج از آن است.
برای مثال طلا را در نظر بگیرید. اگر با تحلیل فاندامنتال یا بنیادی به این نتیجه برسیم که در یک سال آینده روند قیمت طلا افزایشی خواهد شد، در واقع ارزش ذاتی آن را بررسی کرده ایم. پس گزینه اول برای ما این است که طلا را خریداری کنیم و یک سال به آن فرصت دهیم تا قیمت آن رشد کند و بعد از یک سال با سود از معامله خود خارج شویم ولی آیا همه توانایی تحمل این زمان طولانی را دارند؟
افراد زیادی هستند که نمی توانند این زمان طولانی را تحمل کنند. فرض کنید آن ها هم از روند افزایشی قیمت طلا در یک سال آینده با خبر هستند. اما تکلیف آن ها که می خواهند در هفته آینده معامله کنند و به کسب سود بپردازند، چیست؟
راه حل آن ها استفاده از تحلیل تکنیکال در پیدا کردن نقاط ورود و خروج است. فرض کنید شما یکی از این معامله گران هستید و با تحلیل تکنیکال به این نتیجه رسیده اید که قیمت طلا با وجود روند صعودی طولانی مدت در یک هفته آینده نزولی خواهد شد. پس با استفاده از دانش تحلیل تکنیکالی که دارید، بهترین نقطه ورود و خروج را برای یک معامله Short یا فروش پیدا می کنید و به همین راحتی در کوتاه مدت، سود می کنید.
۵- تصمیم گیری برای خرید و فروش در تحلیل فاندامنتال یا بنیادی بر پایه اطلاعات در دسترس و ارقام اقتصادی منتشر شده است ولی در تحلیل تکنیکال مبنای تصمیم گیری بر اساس روند حرکت قیمت در بازار است.
به عبارت دیگر اگر بخواهید با تحلیل بنیادی به خرید و فروش در بازارهای مالی بپردازید، تنها باید داده ها و اخبار اقتصادی را بررسی و تجزیه و تحلیل کنید. داده هایی که سلامت اقتصادی شرکت ها و کشورها را نشان می دهند ولی اگر بخواهید با تحلیل تکنیکال وارد عرصه معامله گری بشوید، باید داده هایی که توسط قیمت در چارت ها به وجود می آیند را با انواع ابزارهایی که در تحلیل تکنیکال وجود دارد، تحلیل کنید.
مثلا اگر قرار باشه سهام شرکت گوگل را با توجه به تحلیل بنیادی بخرید، به بررسی اخبار منتشره شرکت، صورت مالی و ترازنامه و میزان سود و ضرر و … می پردازید. اما اگر بخواهید سهام گوگل را با توجه به تحلیل تکنیکال بخرید، به اطلاعاتی که خطوط روند، نواحی حمایت مقاومت، سیگنال هایی که اندیکاتورها صادر می کنند و … توجه کرده و این عوامل در واقع مبنای تصمیم گیری شما برای خرید سهام شرکت گوگل است.
۶- در تحلیل فاندامنتال اطلاعات مربوط به زمان گذشته و حال یک دارایی بررسی می شود، در حالی که در تحلیل تکنیکال تنها اطلاعات مربوط به زمان گذشته در نظر گرفته می شود.
فرض کنید با تحلیل بنیادی به این نتیجه رسیدید که قیمت نفت قرار است پایین بیاید و امروز هم قصد دارید که برای نفت یک معامله فروش باز کنید یعنی آن را به فروش برسانید اما قبل این که وارد معامله بشوید، خبری منتشر می شه که به شدت روی قیمت نفت تاثیر گذار خواهد بود. با پخش این خبر در لحظه حال شما از معامله کردن دست می کشید یا برعکس ممکن است در جهت مخالف، معامله کنید و نفت را بخرید.
اما تکنیکال کارها به داده هایی که مربوط به زمان حال است توجهی نمی کنند. آن ها فقط به گذشته قیمت نگاه می کنند و خبر مربوط به نفت در انجام معاملات آن ها تاثیری نمی گذارد. (البته با درست یا غلط بودن آن فعلا کاری نداریم.)
۷- تحلیل فاندامنتال بر اساس صورت های مالی صورت می گیرد در صورتی که تحلیل تکنیکال بر اساس حرکات قیمت در نمودارها انجام می شود.
تصور کنید که شما یک تحلیلگر بنیادی هستید و می خواهید سهام شبندر در بورس ایران را بخرید. اولین کاری که می کنید این است که به دنبال صورت های مالی بگردید و آن ها را بررسی کنید. اما اگر تکنیکال کار باشید تنها به بررسی نواحی حمایت و مقاوم و داده های قیمتی که روی چارت قابل مشاهده هستند، می پردازید.
۸- در تحلیل فاندامنتال ارزش ذاتی یک دارایی با توجه به صورت های سود و زیان، نسبت P/E (نسبت قیمت یک دارایی به سود حاصل از آن دارایی)، ترازنامه ها و … مشخص می شود اما تحلیل تکنیکال متکی بر نمودارهای قیمت، الگوهای ادامه دهنده، الگوهای بازگشتی، پرایس اکشن، اندیکاتورها، حمایت و مقاومت است تا به وسیله آن ها حرکات آینده قیمت را تشخیص دهد. در تحلیل تکنیکال، رسیدن قیمت به یک محدوده مقاومتی است که تعیین می کند زمان فروش نزدیک است و نواحی حمایتی تعیین می کند که حرکت رو به پایین قیمت تمام شده و زمان خرید فرا رسیده است.
مثلا فرض کنید قرار است سهام شرکت مایکروسافت را بخرید، برای این کار شما دو راه پیش رو دارید: راه اول این است که میزان سود و زیان و ترازنامه های این شرکت را بررسی کنید تا ببینید این سهم ارزش خرید دارد یا نه؟ فرض کنید سهام این شرکت در حال حاضر ۲۵۰ دلار باشد اما شما با بررسی صورت های مالی به ارزش ذاتی این سهام که معادل ۳۰۰ دلار به ازای هر سهم است پی برده اید، پس بدون درنگ این سهام را می خرید. راه دوم استفاده از ابزارهای مختلف موجود در تحلیل تکنیکال است. فرض کنید هم اکنون قیمت سهام مایکروسافت ۱۰۰ دلار و در یک ناحیه مهم حمایتی باشد. شما با توجه به این نکته و سیگنال هایی که از اندیکاتورهای دیگر برای تایید این نقطه گرفته اید، این سهم را می خرید به امید این که در حوالی محدوده مقاومتی که ۳۰۰ دلار است، آن را بفروشید و سود کنید.
۹- در تحلیل فاندامنتال آینده قیمت بر اساس اطلاعات مربوط به یک دارایی در زمان حال و گذشته تعیین می شود در صورتی که در تحلیل تکنیکال اندیکاتورها و نمودارها حرکت آینده قیمت را پیش بینی می کنند.
اگر بخواهید جفت ارز GBP/USD را با توجه به تحلیل بنیادی بخرید، سلامت اقتصاد انگلستان را در گذشته و حال بررسی می کنید و آن را با آمریکا مقایسه می کنید و تصمیم می گیرید که در آینده کدام یک بر دیگری برتری خواهند داشت اما اگر قصد خرید این جفت ارز را با تحلیل تکنیکال داشته باشید، نوع تحلیل شما متفاوت خواهد بود. در واقع اندیکاتور ها با استفاده از داده های گذشته قیمت و تجزیه و تحلیل آن ها به پیش بینی آینده قیمت می پردازند.
۱۰- تحلیل فاندامنتال را بیشتر، معامله گران بلند مدت استفاده می کنند اما تحلیل تکنیکال بیشتر مورد استفاده معامله گرانی است که از تایم فریم کوتاه مدت استفاده می کنند.
فرض کنید می خواهید ارز دیجیتال «بیت کوین» را خریده و آن را به مدتی طولانی نگه دارید. بهترین کار این است که اطلاعات بنیادی مربوط به بیت کوین مثل بررسی پروژه و عملکرد استخراج کوین ها، وایت پیپر (White Paper)، مارکت کپ (Market Cap) یا ارزش کل بازار و … را بررسی کنید و اگر آن را مناسب دیدید، اقدام به خرید کنید. اما در همین زمان احتمالا قیمت بیت کوین با نوسانات زیادی رو به رو خواهد بود و اگر شما به صورت کوتاه مدت معامله می کنید، می توانید بسیاری از این فرصت های معاملاتی را با استفاده از تحلیل تکنیکال شکار کنید.
تحلیل تکنیکال یا بنیادی؛ کدام بهتر است؟
مباحث زیادی پیرامون این بحث وجود دارد که کدام تحلیل بهتر است: تحلیل بنیادی یا تحلیل تکنیکال؟ عده ای به صورتی متعصبانه عقیده دارند که فقط با تحلیل تکنیکال می توان به کسب سود پرداخت و از طرف دیگر عده ای معتقدند که فقط با تحلیل بنیادی می توان قیمت دارایی ها را در آینده پیش بینی کرد و معاملات سودآوری را انجام داد.
نکته مهم در این جاست که با ترکیب هر دو تحلیل بنیادی و تکنیکال است که شما می توانید نگاه جامع تری داشته باشید و با اطمینان بیشتری وارد معاملات شوید. در واقع برای ساختن یک استراتژی معاملاتی محکم شما باید به هر دو تحلیل اشراف داشته باشید و بتوانید به شکل کاربردی از آن ها استفاده کنید.
برای مثال تصور کنید که شما تحلیل گر تکنیکال قهاری هستید و با استفاده از داده های گذشته قیمت و تحلیل آن ها به این نتیجه رسیده اید که قیمت سهام خودرو در بورس ایران افزایش پیدا خواهد کرد. بنابراین با اعتماد به نفس دست به خرید سهام خودرو می زنید ولی از این نکته غافل اید که ساعتی پیش خبری مهم در مورد این شرکت سهامی منتشر شده است. خبری که تحلیل گران بنیادی ماه هاست منتظر انتشار آن هستند و می دانند که این خبر باعث افت قیمت سهام خودرو خواهد شد. بعد از گذشت یک ساعت یا یک روز از زمانی که وارد معامله خرید خودرو شده اید، با نهایت تعجب می فهمید که روند صعودی برخلاف پیش بینی شما نزولی شده است و تنها چیزی که از این معامله عایدتان می شود، ضرر است.
در ادامه مثال بالا، فرض کنید که شما فقط از تحلیل بنیادی استفاده می کنید. در نتیجه با همین تحلیل به ارزش ذاتی سهام خودرو پی برده اید و می دانید که در طولانی مدت روند حرکتی قیمت سهام خودرو صعودی خواهد بود. اما آیا تحمل این زمان طولانی که ممکن است یک یا دو سال طول بکشد برای شما مقدور است؟ در این مدت سهام خودرو نوسانات زیادی خواهد داشت که مدام معامله شما را در کوتاه مدت وارد سود و ضرر می کند. افراد زیادی نمی توانند با این قضیه کنار بیایند. بد نیست به این نکته هم فکر کنید که تا قبل از پایان یک سال ممکن است اخباری منفی درباره خودرو منتشر شود. اگر این اتفاق بیفتد شما که در میانه ی یک سرمایه گذاری بلند مدت هستید چه کار می توانید بکنید؟ احتمالا مجبور می شوید با ضرر یا سودی کم از معامله خارج شوید.
پس همیشه این نکته را در نظر داشته باشید که با استفاده از هر دو نوع تحلیل تکنیکال و بنیادی به دو اسلحه مجهز خواهید شد و در نتیجه موقعیت های معاملاتی بیشتری را برای کسب سود می توانید به دست بیاورید.
نحوه تحلیل تکنیکال و فاندامنتال یک سهم در بازار فارکس
در این قسمت از مبحث تحلیل فاندامنتال و تکنیکال در فارکس، قصد داریم به صورت کاربردی تر با نحوه انجام تحلیل آشنا شویم. لذا بدین منظور تصور کنید می خواهیم جفت ارز EURUSD (یا هر جفت ارز دیگر) را بررسی کنیم تا فرصت های معاملاتی مناسب بر روی آن را پیدا کنیم.
بدین منظور ابتدا به چارت با دقت نگاه کرده و با توجه به تایم فریم معاملاتی مد نظر خود، نواحی حمایت و مقاومت را بر روی چارت مشخص می نماییم. سپس اقدام به رسم خطوط ترندلاین نموده تا سایر نواحی که قیمت به آن واکنش نشان داده را پیدا کنیم. در ادامه از امواج الیوت کمک گرفته تا روند حرکتی قیمت را تشخیص دهیم. در نهایت با ترکیب این موارد با اندیکاتورهای مد نظر (بر اساس استراتژی معاملاتی) نواحی دارای پتانسیل بالا جهت معامله را شناسایی می کنیم.
حال دقت داشته باشید که تا این لحظه ما صرفا چارت را از دید تکنیکال بررسی نموده ایم. پس سناریوهای معاملاتی که از دید تکنیکال به دست آورده ایم را بایستی در نظر داشته باشیم و سپس جفت ارزهای مربوطه را از دید فاندامنتال مورد بررسی قرار دهیم. یکی از ساده ترین اقداماتی که در این راستا می توانیم انجام دهیم بررسی تقویم اقتصادی خواهد بود.
لذا تقویم اقتصادی را بررسی نموده تا وقایع مهم پیش رو برای جفت ارز مدنظر را تشخیص دهیم. در نهایت پس از اعلام نتایج اخبار درنظر گرفته شده، در صورتی که تحلیل تکنیکال انجام شده همسو با تحلیل فاندامنتال بود، می توان با ضریب اطمینان بیشتری روند و میزان حرکت آتی قیمت در بازار را تخمین زد.
همانطور که ملاحظه فرمودید، در این قسمت در واقع بر هر دو بعد تحلیل، یعنی تحلیل تکنیکال و فاندامنتال در فارکس متمرکز شده و بدان پرداختیم. موارد اشاره شده در این تحلیل، در واقع نمونه بسیار خلاصه شده ای بود از آنچه در استراتژی جامع معاملاتی (آموزش پیشرفته فارکس) بدان می پردازیم.
بیشتر بخوانید:
سخن پایانی
از این که تا این قسمت از مقاله ما را همراهی نمودید از شما سپاسگزاریم. در این مقاله قصد داشتیم به بررسی تحلیل فاندامنتال و تکنیکال در فارکس بپردازیم. از همین جهت ابتدا به بررسی تحلیل تکنیکال پرداخته شد و مطالبی در این راستا ارائه گردید. در ادامه نیز به بیان مطالبی در مورد تحلیل فاندامنتال پرداختیم و یکی از مهمترین ابزارهای آن تحت عنوان تقویم اقتصادی معرفی شد.
سپس به مقایسه تحلیل تکنیکال و فاندامنتال در بازار فارکس پرداختیم و با مبنای تحلیل گری هر کدام آشنا شدیم. دانستیم که تحلیل تکنیکال بر اساس رفتار گذشته قیمت در بازار، روند حرکتی آینده را تخمین می زند. در حالی که در تحلیل فاندامنتال تمرکز بر روی تحلیل و بررسی داده های آماری و اقتصادی می باشد. در ادامه نیز به طور نمونه نحوه تحلیل جفت ارزهای مختلف جهت آشنایی و درک بهتر موضوع ارائه گردید.
در نهایت امیدواریم مطالب ارائه شده در این مقاله، پاسخ گوی نیاز شما عزیزان بوده باشد. لطفا نظرات و پیشنهادات خود را از طریق فرم زیر با ما به اشتراک بگذارید.
منبع: گروه تحریریه وب سایت آموزش بورس